Paslanmaz Çelik Çubuk Kullanım Alanları
Paslanmaz çubuk malzemeler geniş bir kullanım alanına sahiptir. Günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız birçok ürün paslanmaz çelik çubuk malzemenin işlenmesi veya şekil verilmesiyle oluşturulmuştur. Çok farklı kalitelerde paslanmaz çelik çubuk malzeme olduğu gibi, bunların tamamı için de farklı kullanım alanları mevcuttur. 304 kalite paslanmaz çelik çubuk en sık kullanılan paslanmaz çelik çubuk kalitesi olarak kabul edilir. Örneğin çatal, bıçak ve kaşıkların arka tarafında 18/8 veya 18/10 gibi sayılar bulunmaktadır. Bu yazılar çatal, bıçak ve kaşığın 304 kalite paslanmaz çelik çubuktan yapıldığını gösterir. Genelde çatal ve bıçak yapımında ince paslanmaz çelikler kullanılır ve bu malzemeler preslenerek bu şekillere getirilir.
316 kalite paslanmaz çelik çubuk ise ikinci en sık kullanılan paslanmaz çelik çubuk kalitesi olarak kabul edilir. 304 kalite çubuklara oranla daha fazla korozyon direnci istenen ortamlarda 316 kalite çubuk malzemeler tercih edilmektedir. Özellikle tekne şaftları, korozyona dirençli miller ve elastikiyetin gerektiği çubuk malzemelerde 316 kalite paslanmaz çubuklar kullanılır. Daha fazla korozyona direnç istenen ortamlarda "titanlı" yani 316Ti kalite paslanmaz millik malzemeler kullanılmaktadır.
Isıl işlem uygulanacak ve dışının sert, iç yapısının ise elastik olması gereken yerlerde ısıl 420 ve 431 gibi paslanmaz çelik çubuk kaliteleri kullanılır. Bu kalitedeki çubuk malzemeler dış yapısının sert olması gereken yüzeylerde ve araçlarda kullanılır.
Bunların yanı sıra 430 ve 430F paslanmaz çelik çubuk malzemeler, yüzeylerin parlak olması gereken yerlerde kullanılır. Bu kalitelerdeki malzemeler polisajla oldukça iyi bir parlaklığa ulaştırılabilir. Bu sebeple özellikle dekoratif amaçlı kullanımda 430 ve 430F kalite paslanmaz çubuk malzemeler kullanılmaktadır.
Son iki senede ülkemizde yaygınlığını arttırmış olan mazlemelerden birisi de dubleks paslanmaz çelik çubuk malzemelerdir. Dubleks, yani 1.4462 kalite paslanmaz şaftlık malzeme, yüksek akma ve kopma dayanımıyla birlikte paslanmaya karşı gösterdiği yüksek dirençle birçok kullanıcının ilgisini çekmiş ve tüketicilerin 316 gibi malzemelerden bu kalite malzemeye kaymasına sebep olmuştur. Dubleks paslanmaz çelik çubuk malzeme gösterdiği yüksek dayanım sayesinde daha ince malzeme kullanılmasına olanak sağlar. Bu sayede kilogram başı maliyeti yüksek olan bu malzeme toplam maliyette tüketiciye hem maliyet hem de ağırlık azaltılması açısından oldukça büyük bir avantaj sağlar. Günümüzde yeni ve büyük teknelerin birçoğunun tekne şaftları, dümen milleri ve çeşitli bağlantı aparatları dubleks (1.4462) paslanmaz çelik çubuk malzemeden üretilmektedir.
Yukarıdaki paslanmaz çelik çubuk malzemelere ek olarak ve paslanmaz çelik alanında uzmanlaşan birçok kişiye göre "paranın alabileceği en iyi paslanmaz" olan 630 kalite paslanmaz çelik çubuk malzeme, savunma sanayine ve yüksek mukavemet gereken ortamlarda oldukça sık rastlanan bir üründür. 2. dünya savaşı esnasında ilk defa kullanılmaya başlanan bu ürün, oldukça sert ve dayanıklıdır. Günümüzde özelliklede İtalya'da yoğun şekilde şaftlık malzemelerde kullanılan bu malzeme, savunma sanayi, zırh yapımı ve silah yapımında da sıklıkla kullanılmaktadır.
Paslanmaz çelik çubuk malzemeler hakkındaki tüm bu bilgileri ve kullanıldıkları alanları şu şekilde özetleyebiliriz. Paslanmaz çelik çubuk malzemeler gıda endüstrisi, çatal-bıçak-kaşık üretimi, tekne şaftları, boya endüstrisi, makina sanayi, silah sanayi, ulaşım araçları, asidik ortamların bulunduğu mekanlar, tıbbi cihazlar, gıda ve gıda üretim tesisleri, paslanmaz mil gereken ortamlar, çeşitli vida somun ve civatalar, valfler, şaftlar ve pistonlar gibi araçlarda ve alanlarda sıkça kullanılmaktadır.